Wilde Eendfilet met Sinaasappel-Portosaus

Wilde eend filet is een heerlijk sappig stukje gevogelte. Ideaal tijdens de feestdagen! We maken er een heerlijke sinaasappel-portosaus bij. Serveer met warme groenten.

Ingrediënten

AANTAL PERSONEN: 2

Voor de eendfilets:

  • 2 pakjes wilde eendfilets van Wildax (2 x 220-260gr)
  • Zout en versgemalen peper
  • 1 el boter + 1 el olijfolie

Voor de sinaasappel-portosaus:

  • 1 sjalot (fijngehakt)
  • 100 ml rode port
  • 100 ml sinaasappelsap (versgeperst)
  • 1 tl honing of bruine suiker
  • 150 ml wildfond (of gevogeltefond)
  • 1 tl sinaasappelrasp
  • 1 el boter

Voor de geroosterde groenten:

  • 200 g wintergroenten (bijv. wortel, pastinaak, rode biet)
  • 2 el olijfolie
  • Zout, peper en tijm naar smaak

Voor erbij:

  • 300 g aardappelkroketjes, aardappelgratin of puree

Bereidingswijze

Stap 1: Geroosterde groenten voorbereiden

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Snijd de groenten in gelijke stukken en meng ze met olijfolie, zout, peper en wat tijm.
  3. Verspreid de groenten op een bakplaat en rooster ze in de oven gedurende 25-30 minuten, tot ze zacht en licht gekarameliseerd zijn.

Stap 2: Wilde eendfilet bereiden

  1. Haal de eendfilets 30 minuten van tevoren uit de koelkast en dep ze droog met keukenpapier.
  2. Snijd met een scherp mes het vel van de eend kruislings in (pas op dat je niet in het vlees snijdt). Kruid de filets aan beide kanten met zout en peper.
  3. Verhit een koekenpan zonder vetstof op middelhoog vuur. Leg de filets met de velkant naar beneden in de pan en bak ze 3-4 minuten, tot het vel goudbruin en krokant is. Giet overtollig vet af indien nodig.
  4. Draai de filets om en bak nog 2-3 minuten aan de vleeskant.
  5. Haal de filets uit de pan, wikkel ze in aluminiumfolie en laat 5 minuten rusten.

Stap 3: Sinaasappel-portosaus maken

  1. Gebruik dezelfde pan waarin je de eend hebt gebakken (giet overtollig vet af, maar laat de aanbaksels zitten).
  2. Fruit de sjalot in de pan op laag vuur.
  3. Voeg de port toe en laat dit 2 minuten inkoken. Voeg daarna het sinaasappelsap, honing, sinaasappelrasp en wildfond toe.
  4. Laat de saus 5-7 minuten zachtjes inkoken tot hij iets dikker wordt. Roer op het einde een klontje boter door de saus voor een mooie glans.

Stap 4: Bijgerechten bereiden

  1. Bereid de aardappelkroketjes, gratin of puree volgens de verpakking of je eigen recept.

Serveren

  1. Snijd de eendfilets in dunne plakjes en leg ze op warme borden.
  2. Schep de sinaasappel-portosaus over en naast het vlees.
  3. Serveer met de geroosterde groenten en de aardappelbereiding naar keuze.

 

Koop hier je wilde eend filet via de webshop : https://www.wildax.be/product/wild-eend-filet-met-vel/

Share this recipe:

Nog suggesties..