Hertensteak met vijgen

Hertensteak is een zeer gezond stukje vlees met een laag vetgehalte. Het zit boordevol ijzer, eiwitten en omega-3 vetzuren. De smaak is mild, maar toch rijk. Bovendien is het vlees ontzettend mals, omdat het afkomstig is van een deel van de rug waar de spieren weinig worden gebruikt. Hierdoor heeft het een fijne, malse structuur zonder vezelige draden.

Ingrediënten

AANTAL PERSONEN: 4
  • 4 hertenbiefstukjes (+/-100 g)
  • 8 vijgen
  • 200 ml porto
  • 100 ml rode wijn
  • 200 ml wildfond
  • 2 el wijnazijn
  • 2 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 jeneverbessen
  • 4 takjes tijm
  • 100 g ijskoude boter (in blokjes)
  • versgemalen peper – zout

Bereidingswijze

Bak de biefstukken in een mix van olie en boter, zonder peper en zout toe te voegen, tot ze mooi bruin zijn aan de buitenkant maar rood vanbinnen. Haal het vlees uit de pan en zet apart.

In dezelfde pan voeg je de port, rode wijn, wijnazijn en wildfond toe. Voeg daarna de kruidnagel, laurierblad, tijm en jeneverbessen toe. Leg de gehalveerde vijgen in de pan en breng alles aan de kook. Laat het inkoken tot ongeveer een derde van de oorspronkelijke hoeveelheid.

Haal de vijgen uit de pan en houd ze warm. Zet de pan van het vuur en klop geleidelijk de ijskoude klontjes boter met een garde door de saus, zodat deze mooi glad en gebonden wordt. Voeg de vijgen vervolgens weer toe aan de saus.

Serveer en geniet!

Share this recipe:

Nog suggesties..