Filet van hert met rode wijn & gratin

De filet pur, het meest delicate en zachtste stukje, van echt wild hert uit de Belgische of Franse Ardennen.

Ingrediënten

AANTAL PERSONEN: 2
  • Voor de hertenfilet:

    • 380-420 g hertenfilet
    • Zout en peper
    • 1 el olie (om te bakken)

    Voor de aardappelgratin:

    • 800 g vastkokende aardappelen
    • 250 ml slagroom
    • 250 ml volle melk
    • 2 teentjes knoflook (geperst)
    • 100 g geraspte kaas
    • Zout, peper en een snufje nootmuskaat

    Voor de saus met rode wijn en porto:

    • 500 ml rode wijn
    • 150 ml porto
    • 1 el Luikse siroop
    • 1 laurierblad
    • 2 sjalotjes (fijngehakt)
    • 1 teentje knoflook (fijngehakt)
    • 1 liter wildfond
    • Rode wijnazijn naar smaak
    • 1 klontje boter

    Voor de boschampignons:

    • 360 g boschampignons (180 g per persoon)
    • 1 teentje knoflook (fijngehakt)
    • 1 el olie
    • Zout, peper en verse dragon (naar smaak)

Bereidingswijze

Stap 1: Aardappelgratin

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes.
  2. Meng slagroom, melk, knoflook, zout, peper en een snufje nootmuskaat in een kom.
  3. Leg de aardappelschijfjes in een ingevette ovenschaal, giet het roommengsel erover en bestrooi met geraspte kaas.
  4. Bak de gratin 45-60 minuten in de oven tot de aardappelen gaar zijn en de bovenkant goudbruin is.

Stap 2: Hertenfilet

  1. Verwarm de oven voor op 175°C. Kruid de hertenfilet met zout en peper.
  2. Verhit olie in een pan en schroei de filet rondom dicht (ongeveer 2-3 minuten per kant).
  3. Leg de filet in een ovenschaal en gaar verder in de oven voor 12-15 minuten (medium rare).
  4. Haal de filet uit de oven en laat 5 minuten rusten onder aluminiumfolie.

Stap 3: Saus met rode wijn en porto

  1. Verwarm in een pan 500 ml rode wijn, 150 ml porto, Luikse siroop en laurierblad. Laat inkoken tot een stroperige massa.
  2. Fruit in een aparte pan de sjalotjes en knoflook aan in een beetje olie. Voeg de wijnreductie toe, gevolgd door de wildfond.
  3. Laat de saus verder inkoken tot de gewenste dikte. Roer vlak voor serveren een klontje boter door de saus en breng op smaak met rode wijnazijn.

Stap 4: Boschampignons

  1. Verhit olie in een koekenpan en bak de champignons kort op hoog vuur.
  2. Voeg knoflook toe en kruid met zout en peper. Roer vlak voor serveren fijngehakte dragon door de champignons.

Opmaak en serveren

  • Snijd de hertenfilet in mooie plakjes.
  • Serveer de filet naast een portie romige aardappelgratin.
  • Lepel de rodewijnsaus rijkelijk over het vlees.
  • Garneer met de gebakken boschampignons voor een perfecte balans van smaken.

 

Koop hier je hert filet via de webshop : https://www.wildax.be/product/hert-filet/

Share this recipe:

Nog suggesties..