- MOEILIJKHEIDSGRAAD: MEDIUM
- 45 MINUTEN
Ingrediënten
AANTAL PERSONEN: 2
Voor de hertenfilet:
- 380-420 g hertenfilet
- Zout en peper
- 1 el olie (om te bakken)
Voor de aardappelgratin:
- 800 g vastkokende aardappelen
- 250 ml slagroom
- 250 ml volle melk
- 2 teentjes knoflook (geperst)
- 100 g geraspte kaas
- Zout, peper en een snufje nootmuskaat
Voor de saus met rode wijn en porto:
- 500 ml rode wijn
- 150 ml porto
- 1 el Luikse siroop
- 1 laurierblad
- 2 sjalotjes (fijngehakt)
- 1 teentje knoflook (fijngehakt)
- 1 liter wildfond
- Rode wijnazijn naar smaak
- 1 klontje boter
Voor de boschampignons:
- 360 g boschampignons (180 g per persoon)
- 1 teentje knoflook (fijngehakt)
- 1 el olie
- Zout, peper en verse dragon (naar smaak)
Bereidingswijze
Stap 1: Aardappelgratin
- Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes.
- Meng slagroom, melk, knoflook, zout, peper en een snufje nootmuskaat in een kom.
- Leg de aardappelschijfjes in een ingevette ovenschaal, giet het roommengsel erover en bestrooi met geraspte kaas.
- Bak de gratin 45-60 minuten in de oven tot de aardappelen gaar zijn en de bovenkant goudbruin is.
Stap 2: Hertenfilet
- Verwarm de oven voor op 175°C. Kruid de hertenfilet met zout en peper.
- Verhit olie in een pan en schroei de filet rondom dicht (ongeveer 2-3 minuten per kant).
- Leg de filet in een ovenschaal en gaar verder in de oven voor 12-15 minuten (medium rare).
- Haal de filet uit de oven en laat 5 minuten rusten onder aluminiumfolie.
Stap 3: Saus met rode wijn en porto
- Verwarm in een pan 500 ml rode wijn, 150 ml porto, Luikse siroop en laurierblad. Laat inkoken tot een stroperige massa.
- Fruit in een aparte pan de sjalotjes en knoflook aan in een beetje olie. Voeg de wijnreductie toe, gevolgd door de wildfond.
- Laat de saus verder inkoken tot de gewenste dikte. Roer vlak voor serveren een klontje boter door de saus en breng op smaak met rode wijnazijn.
Stap 4: Boschampignons
- Verhit olie in een koekenpan en bak de champignons kort op hoog vuur.
- Voeg knoflook toe en kruid met zout en peper. Roer vlak voor serveren fijngehakte dragon door de champignons.
Opmaak en serveren
- Snijd de hertenfilet in mooie plakjes.
- Serveer de filet naast een portie romige aardappelgratin.
- Lepel de rodewijnsaus rijkelijk over het vlees.
- Garneer met de gebakken boschampignons voor een perfecte balans van smaken.
Koop hier je hert filet via de webshop : https://www.wildax.be/product/hert-filet/