- MOEILIJKHEIDSGRAAD: MEDIUM
- 45 MINUTEN
Ingrediënten
AANTAL PERSONEN: 2
Voor de ragout:
- 500 gr hert ragout van Wildax
- 1 ui (fijngehakt)
- 1 wortel (in kleine blokjes)
- 1 stengel bleekselderij (in kleine blokjes)
- 1 teentje knoflook (fijngehakt)
- 1 el bloem
- 1 el tomatenpuree
- 100 ml rode wijn
- 250 ml wildfond (of runderbouillon)
- 1 takje tijm
- 1 laurierblad
- 2 kruidnagels
- 1 el boter + 1 el olijfolie
- Zout en peper naar smaak
Voor de kroketjes:
- 6 à 8 aardappelkroketjes (uit de diepvries, of vers als je deze zelf maakt)
- Plantaardige olie of oven (voor het krokant bakken van de kroketjes)
Voor de afwerking:
- 2 el veenbessen (uit een potje, optioneel)
- Verse peterselie (fijngehakt, als garnering)
Bereidingswijze
Voor de hert ragout
- Voorbereiden van het vlees:
Haal het hertenvlees 30 minuten van tevoren uit de koelkast en dep het droog met keukenpapier. Kruid de blokjes met zout en peper. - Aanbraden:
Verhit boter en olijfolie in een stoofpan op middelhoog vuur. Bak het vlees in porties rondom bruin en schep het uit de pan. - Groenten aanbakken:
Voeg in dezelfde pan de ui, wortel, bleekselderij en knoflook toe. Bak dit op laag vuur tot het zacht is (ongeveer 5 minuten). - Tomatenpuree en bloem:
Roer de tomatenpuree door de groenten en bak dit 1 minuut mee. Strooi vervolgens de bloem erover en roer goed door. - Afblussen:
Schenk de rode wijn in de pan en roer goed om alle aanbaksels los te maken. Laat de wijn 2-3 minuten inkoken. - Vlees toevoegen:
Voeg het gebakken vlees terug in de pan. Schenk de wildfond erbij en voeg de tijm, laurierblad en kruidnagels toe. - Stoven:
Breng de ragout aan de kook, zet het vuur laag en laat het geheel 1,5 tot 2 uur zachtjes sudderen met de deksel op de pan. Roer af en toe. Het vlees moet uiteindelijk boterzacht zijn en de saus ingedikt. - Afmaken:
Verwijder de tijm, laurier en kruidnagels uit de ragout. Proef en breng op smaak met zout en peper. Voeg eventueel een schepje veenbessen toe voor een licht zoet-zure touch.
Voor de kroketjes
- Voorbereiden:
Haal de kroketjes uit de diepvries (indien nodig). - Bakken:
- In de frituurpan: Verhit olie tot 180°C en bak de kroketjes in 3-4 minuten goudbruin.
- In de oven: Verwarm de oven voor op 220°C en bak de kroketjes volgens de verpakking (meestal 15-20 minuten).
- In de airfryer: Verwarm de airfryer op 200°C en bak de kroketjes in 10-12 minuten krokant.
Serveren
- Schep een portie hert ragout op warme borden.
- Leg er 3 à 4 krokante kroketjes per persoon bij.
- Garneer met een beetje fijngehakte peterselie en serveer eventueel een lepel veenbessen erbij voor extra smaak.