Hert Ragout met Veenbessensaus

Helemaal herfst? Dat is deze klassieke hertenragout zeker. Daarnaast is het onze gouden recepten tip voor tijdens de feestdagen. Je maakt dit stoofpotje van wild makkelijk een dag op voorhand klaar. Want uiteraard smaakt een ragout de dag later zelfs nóg beter! Pure verwennerij voor iedereen.

Ingrediënten

AANTAL PERSONEN: 2

Voor de ragout:

  • 500 gr hert ragout van Wildax
  • 1 ui (fijngehakt)
  • 1 wortel (in kleine blokjes)
  • 1 stengel bleekselderij (in kleine blokjes)
  • 1 teentje knoflook (fijngehakt)
  • 1 el bloem
  • 1 el tomatenpuree
  • 100 ml rode wijn
  • 250 ml wildfond (of runderbouillon)
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblad
  • 2 kruidnagels
  • 1 el boter + 1 el olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Voor de kroketjes:

  • 6 à 8 aardappelkroketjes (uit de diepvries, of vers als je deze zelf maakt)
  • Plantaardige olie of oven (voor het krokant bakken van de kroketjes)

Voor de afwerking:

  • 2 el veenbessen (uit een potje, optioneel)
  • Verse peterselie (fijngehakt, als garnering)

Bereidingswijze

Voor de hert ragout

  1. Voorbereiden van het vlees:
    Haal het hertenvlees 30 minuten van tevoren uit de koelkast en dep het droog met keukenpapier. Kruid de blokjes met zout en peper.
  2. Aanbraden:
    Verhit boter en olijfolie in een stoofpan op middelhoog vuur. Bak het vlees in porties rondom bruin en schep het uit de pan.
  3. Groenten aanbakken:
    Voeg in dezelfde pan de ui, wortel, bleekselderij en knoflook toe. Bak dit op laag vuur tot het zacht is (ongeveer 5 minuten).
  4. Tomatenpuree en bloem:
    Roer de tomatenpuree door de groenten en bak dit 1 minuut mee. Strooi vervolgens de bloem erover en roer goed door.
  5. Afblussen:
    Schenk de rode wijn in de pan en roer goed om alle aanbaksels los te maken. Laat de wijn 2-3 minuten inkoken.
  6. Vlees toevoegen:
    Voeg het gebakken vlees terug in de pan. Schenk de wildfond erbij en voeg de tijm, laurierblad en kruidnagels toe.
  7. Stoven:
    Breng de ragout aan de kook, zet het vuur laag en laat het geheel 1,5 tot 2 uur zachtjes sudderen met de deksel op de pan. Roer af en toe. Het vlees moet uiteindelijk boterzacht zijn en de saus ingedikt.
  8. Afmaken:
    Verwijder de tijm, laurier en kruidnagels uit de ragout. Proef en breng op smaak met zout en peper. Voeg eventueel een schepje veenbessen toe voor een licht zoet-zure touch.

Voor de kroketjes

  1. Voorbereiden:
    Haal de kroketjes uit de diepvries (indien nodig).
  2. Bakken:
    • In de frituurpan: Verhit olie tot 180°C en bak de kroketjes in 3-4 minuten goudbruin.
    • In de oven: Verwarm de oven voor op 220°C en bak de kroketjes volgens de verpakking (meestal 15-20 minuten).
    • In de airfryer: Verwarm de airfryer op 200°C en bak de kroketjes in 10-12 minuten krokant.

Serveren

  • Schep een portie hert ragout op warme borden.
  • Leg er 3 à 4 krokante kroketjes per persoon bij.
  • Garneer met een beetje fijngehakte peterselie en serveer eventueel een lepel veenbessen erbij voor extra smaak.

Bestel hier je hert ragout via de webshop : https://www.wildax.be/product/hert-ragout/

Share this recipe:

Nog suggesties..